Szitnyai Jenő emlékblog

Kopár István újra a Föld körül

GGR 2018 ráadás 8.

2018. augusztus 21. - A Tengerész

Miután a nyomkövető térképen látszik, hogy gyakorlatilag az egész mezőny déli irányt vett, a rend kedvéért a félreértéseket eloszlatandó, megjegyzem, hogy ellentétben a Kanári szigeteki "kapuval" ahol bóját kellett kerülni a versenyzőknek és mód volt kiadni leveleket, filmeket,  Fokvárosban nincs ilyesmi. Az eredeti versenykiírás szerint csak annyi a kötelezettség, hogy Afrikát bal kéz felől kell elhagyni,  az utána következő Prince Edward-szigeteket, Croset-szigeteket és Kergulen-szigeteket viszont kizárólag jobbról. Azaz a déli szélesség 48. fokán lévő  legutóbbi francia antarktiszi szigetnél délebbre nem szabad menni.  Verseny szempontból ugye az a legrövidebb út, ha minél kisebb átmérőn kerül valaki a Földgömböt, végülis aki a déli sarkon "kerüli meg a Földet", az megteheti egy perc alatt. De valamilyen módon korlátozni kell a kockázatvállalást, hogy a hajszában egymásra licitálva ne menjenek túlságosan le délre a versenyzők olyan vizekre ahol bármikor ütközhetnek jégheggyel. A legutóbbi értesítés szerint a rendezőség, tekintettel a nemzetközi időjárás előjelzésekre, a déli korlátozást tovább emelte, immáron a hajók nem mehetnek a 42 szélességi kör alá, de mégcsak nem is érinthetik a 42-est, szóval szó se lehet az "üvöltő negyvenesek" után a "vijjogó ötvenesek" bevállalásáról. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kopar.blog.hu/api/trackback/id/tr2114192995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2018.08.23. 15:37:10

Ahogy tekergetem a szél előrejelzést, Istvánra cudar idő jön az elkövetkező 4-5 napban.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.08.23. 16:35:22

@whale: Lekorlátozták ( vagy "fel"korlátozták) a délre menést a 42. szélességi körre, merthogy az alatt veszélyes lenni. Namármost INNEN baromi könnyű megnézni ki hol jár. De amikor valaki majd hetekig nem lát napot csillagot, egyébként is sanyargatott az állapota, mert mondjuk minimális vitorlával örül ha nagyjából a kompasz alapján irányba tud hajózni miközben a hullámtarajokról a hullámvölgyekbe leszánkázik, hajóját elborítják a hullámok és minden pillanatban aggódik nehogy keresztbe fordulva felboruljon, ha lesodródik 42 fok alá akkor kizárják?

Ez A Nev Talán Nem Foglalt 2018.08.23. 21:02:21

@A Tengerész: Emlékeim szerint Fa Nándor valami ilyesmit követett el és időbüntetést kapott érte.
István egyébként a kényszerű megállás óta egész jól halad. 3 hete még arról írtál hogy abszolút utolsó, most meg ha Igor még egy-két napig nem találja a továbbvezető utat, akkor ő is "lőtávolba" fog kerülni.
süti beállítások módosítása