Szitnyai Jenő emlékblog

Kopár István újra a Föld körül

GGR 2018 ráadás 35.

2019. február 05. - A Tengerész

Bár a ketten már befutottak, a verseny továbbra sem nélkülöz izgalmakat, különösen a mi szempontunkból. Az első és második helyezettek küzdelme megismétlődni látszik a harmadik, negyedik helyen haladó észt Uku Randmaa

uku-randmaa_utso_1.JPG

és Kopár István

kopar_utso_1.JPG

közt. Ahogy Jean-Luc lelassult a doldrum övezetben ( egyenlítő környékén uralkodó szélcsendzóna), pontosan ez történt Ukuval, aki napok óta szélcsendről panaszkodik. Mindeközben István remek széllel halad, rendre 140 mérföld körüli napi teljesítmény-rekordokat felállítva, Uku az elmúlt vasárnap például mindössze 4 mérföldet haladt, de azt is a céltól távolodó irányba. Természetesen korai lenne még vérmes reményeket táplálni, hiszen Istvánunknak ("rámragadt", ahányszor leülök a gép elé írni, kis feleségem mindig rákérdez, "na hogy áll Istvánunk"?) még  vagy négyszáz mérföldje van az egyenlítőig, de a tény tény marad, hogy egy hónapja a Horn-foknál a Puffin hátránya még több mint 1000 mérföld volt, mely mostanra alig több mint 400 mérföldre fogyott.  A hátralévő bő egy hónap alatt hasonlóan izgalmas küzdelemnek leszünk szemtanúi Uku és István közt a harmadik helyért mint az elsőért lehettünk VDH és Mark közt. Őszintén remélem, hogy most megfordul a sorrend, nem úgy mint korábban. Miután hasonlóak lesznek a szélviszonyok is mint korábban az első-második helyen küzdők esetében, óriási jelentősége lesz a széltaktikának, magyarul ki fog először, esetleg ki fog  többet hibázni, a hátralévő 3000 mérföldes úton?

Természetesen töretlen az érdeklődés a nagyközönség részéről a már befutott két versenyző iránt. A rockbandával megünnepelt első helyezett VDH-nak, bár parádés énekszámot mutatott be szólóban és duettben a zenekarral, a legnagyobb nehézséget mégis a színpadra való lépés jelentette, egyébként is sánta a bal lábára, de ehhez még hozzájött a szokásos tengerész "parti betegség", amikor az ember hosszú tengeren töltött idő után a parton egyszerűen képtelen rendesen használni a lábait. További nehézsége van mindkét versenyzőnek az alvással, Mark Slats arról panaszkodott, hogy képtelen 90 percnél többet egyfolytában aludni, mert állandóan felébred, hogy utána nézzen a vitorláknak, Jean -Lucnak, aki pedig Les Sablesban lakik, ahelyett, hogy a saját házában és ágyában aludna otthon békésen a felesége mellett, muszáj volt visszaköltöznie a hajóra, mert csak ott tud nyugodtan aludni.

A versenyzőknek tilos volt bármilyen szemetet a vízbe dobni, Mark a befutó után 15 zsák, összesen 113 kg szemetet adott le, míg Jean-Luc 14 db zsákja 93 kilót nyomott. "Cserébe" a plusz súlyokért a verseny alatt Mark 18 kilót, VDH pedig 11-et fogyott. Ennek azért van most épp különös jelentősége, mert a pillanatnyilag harmadik Uku arról adott hírt, hogy vészesen fogytán van az élelme, már csak 29 adag liofilizált főétele és ugyanennyi levese van, márpedig egy csomag főétel plusz leves az mindössze 500 kcal, az egyszerű számtanpélda úgy néz ki, hogy ha a célig van 29 nap, akkor a napi 500 az JÓESETBEN a negyede egy felnőtt ember kalóriaszükségletének. Hát nagy kérdés, hogy Uku hány kilót fog leadnia befutóig, merthogy úgy tűnik horgászni se tud, egyrészt mert valahogy kerülik a halak, másrészt az utolsó csaliját is elvitte valami. Eszembe jutott, hogy ha István netán utoléri, egész biztosan kisegíti, mert Rozika ( az anyósa), továbbá, Éva (a felesége) meg annyi mindent (be)főzött, bevásárolt, hogy majd megszakadtunk mire mindent kivittünk Magyarországról Franciaországba és bepakoltunk a Puffinba.

Tapio Lehtinen

tapio_utso_1.JPG

a Horn-fok közelében jelenleg vesztésre áll az 50 évvel ezelőtti (akkor még nem Sir)  Robinnal szemben 100 mérfölddel, azaz mintegy egy nappal és gondolom nem olyanok arrafelé a körülmények, hogy a sebességét felére csökkentő kagylókat letakarítsa a hajója fenekéről, szóval aligha várható, hogy gyorsulni fog a közeljövőben. Mindazonáltal jelentése szerint borzasztóan élvezi a hajózást és a csodás természetet, ahogy fogalmazott :SOUTHERN OCEAN - SAME PLANET - ANOTHER WORLD - LEAVING WITH MIXED FEELINGS!", ki-ki próbálkozhat a szójáték fordításával, én valahogy így értem: "Ugyanaz a bolygó, mégis egy más világ a déli óceán, most élem meg igazán az érzést!" Tapionak borzasztó szerencsés természete van, hogy ezt a küzdelmet ilyen pozitívan éli meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kopar.blog.hu/api/trackback/id/tr7414609302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlbinVega 2019.02.05. 15:32:31

"Leaving with mixed feelings" ez inkább annyit tesz, hogy vegyes érzésekkel/érzelmekkel hagyja el a Déli-Óceánt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.02.05. 17:38:39

@AlbinVega: Tényleg....kevertem a leaving-living szavakat. :)) Leiterjakabban jó vagyok.
süti beállítások módosítása