Szitnyai Jenő emlékblog

Kopár István újra a Föld körül

GGR 2018 ráadás 23.

2018. november 23. - A Tengerész

2018, 11.23.  UTC 16:00 helyzetjelentés. Kopár István küzd a szembeszéllel, büntetésveszélyes közelségben kreuzol (széllel szemben csak cikk-cakkban lehet vitorlázni), mindig a tiltott zóna határán fordulva északnak. A jó hír, hogy holnapra az előjelzés szerint fordulni fog a szél kedvező, bőszeles irányba, a  rossz viszont az, hogy a szél jelentős gyengülését is jósolja. Ha nem lenne ez az átkozott NO GO zóna, délfelé vitorlázva meg lehetne úszni, de hát nem szabad.  István szerencséjére  Susie Goodall már ácsorog egy "lavórban", őt előbb elérte a szélcsend, ha a Puffinnal meg tudja vitorlázni a kelet felé elhúzódó szelet, valamit lefaraghat a hátrányából a szemel láthatóan gyorsabb hajóval szemben. (Persze egy percig se feledjük, hogy Susie kiváló vitorlázó, előnyét nem kizárólag a hajójának köszönheti.)

Aki csak nem régen olvassa ezt a  blogot, a Puffin a hajó neve ez meg amiről kapta.puffin_a_madar_1.png

Jean -Luc elérte a Horn fokot!! A szél kegyetlen, 35-50 csomó körüli (60-100 km/h), alighanem a hullámok is 10 m felettiek, ha ezt "megússza" a sérült árbocával, utána azonnal barátságosabb tengerre számíthat Dél-Amerikától keletre az Atlantin. Tudom, hogy ellenfél, de szívből drukkolok az egyik lábára sánta veteránnak, a verseny 74 éves korelnökének, hogy ne történjen semmi baja, mert ez alighanem élete legnagyobb teljesítménye lesz. 

vhd_a_horn_foknal.jpg

A kép a Horn fok világítótoronyból készült. Nem az a kimondott strandidő. Az a pici izé ott a "Matmut", Jean-Luc hajója. ( gyerekkorom Katajev regénye jut eszembe, Lermontov kezdő versével {Trencsényi-Waldapfel Imre fordítása}

"Távolban egy fehér vitorla / Tenger kék ködén átragyog. / Mért indult messzi országokba? / És otthonában mit hagyott?" )

István heti telefonja itt hallható ( magyar nyelven 14:30-tól) : 

https://soundcloud.com/goldengloberace/istvan-kopar-weekly-satellite-call-221118?in=goldengloberace/sets/istvan-kopar

A bejegyzés trackback címe:

https://kopar.blog.hu/api/trackback/id/tr8514389550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása