Szitnyai Jenő emlékblog

Kopár István újra a Föld körül

GGR 2018 18.rész

2017. december 14. - A Tengerész

Midőn e sorokat írom (2017, dec. 9.) István épp a párizsi Boat Show szereplője. Na nem egyedül, a jövő évi nagy verseny résztvevőit mutatják be a nagyközönségnek és tartanak tájékoztatót a versenyről. Kell a hírverés, ez a verseny, mely most hogy a rajt a korábbi tervekben szerepló Plymouthból átkerült  Les Sables d'Olonne-ba alighanem többé-kevésbé francia ügy lett, szóval a párizsi Boat Show-n ennek az előadásnak különös jelentősége van. (Don MacIntyre, a verseny rendezője francia feliratos összeállítása itt látható. https://www.youtube.com/watch?v=5I_FraRtan8)

Ezen a tegnapi képen épp Istvánt mutatják be a nagyérdeműnek.img_4777.JPG

A kivetítőn látható kép az 1990-91-es Földkerülése során készült. Azóta 27 év telt el, ő a 65. életévében jár és az ember azt latolgatja, vajh mennyit romlik a teljesítőképesség ebben a korban? Körötte jövendőbeli ellenfelei állnak (róluk feltétlen akarok majd a későbbiekben beszélni), István a korával egyáltalán nem lóg ki a sorból, a versenyzők nagyrésze bőven a "nyugger" kategóriába tartozik, a korelnök alighanem a francia Jean-Luc van den Heede, ő velem egyidős, 1945-ös születésű, ez bennem kifejezetten jó érzéseket kelt, nem vagyunk még "fél lábbal a sírban", ha egy ilyen öreg csont is belevág a kalandba.

Mint sokszor említettem, az 50-éves jubileumi verseny lényege, hogy minden részletében a retro dominál, csak régi hajók indulhatnak, ugyanakkor  a verseny rendezője új hagyományt akar teremteni, szárnyal a fantázia, onedesign ( tehát egyforma építésű), az 50 évvel ezelőtti győztes Sir Robin Knox- Johnston "Suhaili" nevű kétárbocosát gondolják sorozatban rekonstruálni suhaili.jpgés váltogatva, egyik évben ilyen, másik évben meg a legújabb építésű hajókkal rendezni a versenyeket, szóval a glóbuszkerülés  utolérni látszik a balatoni Kék Szalag egy korábbi állapotát, amikor egyik évben hajók másikban "sportszerek" versenyeztek. A dolog egyelőre kiforratlan, a "kisminta" a Balatonon nem működött hosszú távon.

Visszatérve a párizsi Boat Show-ra, néhány kép az eseményről.parizs_boatshow_1.jpg

A versenyzők, bár ahogy elnézem nem teljes számban, nincs itt mind a huszonhárom induló. István a felső sorban az egyetlen hölgyversenyző, a brit Susie Goodall mellett eggyel balra.

parizs_boatshow_2.jpg

Autogram mindenkinek aki a verseny plakátját megőrzi ereklyének.

parizs_boatshow_8.jpg

parizs_boatshow_3.jpg

... van akinek ölelés is jár....

parizs_boatshow_4.jpg

parizs_boatshow_5.jpg

parizs_boatshow_6.jpg

parizs_boatshow_7.jpg

És végre a szabadban sós tengeri levegőn, hajók ( és  megint Susie) mellett.

parizs_boatshow_9.jpg

 

 

És hogy ne feledjük hol találkozunk jövő hét hétfőn: 

Kopár István előadást tart 2017. december 18-án 18.00 órától

Helyszín: Magyar Sport Háza 1146 Budapest Istvánmezei u. 1-3. Földszinti nagy tárgyaló
Az esemény moderátora Ruják István lesz.
Az érdeklődők kéretnek regisztrálni ITT

 

Itthonról; az Istvánt pénzadománnyal támogatók listája időközben örvendetesen szaporodott egy régi jóbaráttal

Bartha Gábor

Rozs Gergely

Huoranszki Máté

Orbán Péter

Jankó György

Kuzsel Tamás

Támogatni lehet ITT  http://koparsailing.com/donate/

Folytatása következik. (Remélem a támogatói listának is, még egy kis adomány is jelenthet Istvánnak a verseny során egy kiadós étkezést.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://kopar.blog.hu/api/trackback/id/tr7513467291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása