Szitnyai Jenő emlékblog

Kopár István újra a Föld körül

Úton 8.

2018. május 28. - A Tengerész

Kopár István szorgalmasan falja a tengeri mérföldeket. A https://yb.tl/ggr2018 szerint a Kelta Tengeren jár, lassan beér az Angol ( vagy La Manche... mind az angolok, mind a franciák ragaszkodnak a saját elnevezésükhöz) Csatornába, már csak 300 tmf-re van Southamptontól. További négy hajó látszik a térképen, a többieknek ezek szerint még nincs nyomkövetőjük,  Igor Zaretszkij másfél csomóval cammog az aligszélben (ráadásul kreuzban, hát nem irigylem) épen csak elhagyva a gibraltári "csövet", Nabil Amra valamilyen okból áthajózta a csatornát és megállt a Guernsey szigeten, Jean-Luc Van Den Heede úgy tűnik jól elvan otthon Les Sablesban, ahogy Marc Sinclair se mozdult Plymouthból, mióta jeladója van. Egy biztos, István már bemelegített a versenyre. (Kis magyarázat nemtengerészeknek, az "UTC" az magyar nyári idő mínusz két óra, "kreuz" a széllel szemben haladni cikk-cakkban vitorlázva a széltengelyre kb. 45°-os szögben.)

Kiegészítés. Fentieket tegnap május 28.-án írtam, ma megnyitom a Fb-ot, egy üzenet érkezett ..."a végére az a zárójeles rész tényleg kellett?" Nos nem először és nem másodszor kapok ilyen visszajelzést. Tudomásul kell vegyem, hogy aki kilép bármivel a közönség elé gyakran kap kritikát, az elismerést meg  inkább csak mindenki maga előtt mormogja a bajsza alá, de hát nem örülök neki. Néhányan az expertek közül sértőnek érzik a magyarázataimat. Nem győzöm hangsúlyozni, folyamatosan elnézést kérve a "szakolvasóktól", hogy kitüntetett célom Kopár István és tágabb értelemben a vitorlázás, meg különösen ennek a kalandnak emberközelségbe hozása azok számára is akik mindezidáig egyáltalában nem olvastak ilyeneket, az érdeklődési körükből teljesen kiesett a vitorlázás. És nagy örömömre szolgál, ha ebből a körből is kapok néha (igaz csak néha) pozitív visszajelzést. Sajnos elmarasztalást többet kapok. Hát...elnézést!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopar.blog.hu/api/trackback/id/tr1414008760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása