Szitnyai Jenő emlékblog

Kopár István újra a Föld körül

GGR 2018 16.rész

2017. november 30. - A Tengerész

Rövid visszatekintés a kronométerkitérő és egyebek után, a GGR 2018 13. rész fejezetcím alatt utolértük a "jelenidőt", eljött a nagy nap 2017 október 10.-e ( egy nappal a Columbus nap után)a déli dagállyal vízrekerült a Puffin.puffin_vizretetel_2.jpgA hajó (ha lehet ilyet hajóra mondani egyáltalán), készen van. Persze "valami" mindig hiányzik a felkészítés során.  Az, hogy Istvánt a Bainbridge cégtől (www.bainbridgeintusa.com) Chis Lang megajándékozta egy falba építhető Plastimo kompasszalcompass-tile-image-300x187.jpg

                     A kompasz a cockpit-kabin válaszfalba építve kívülről és belülről.

szép dolog, de a Bainbridge International az USA legnagyobb vitorlaanyag gyártója, esetleg megszponzoráhatta volna a kompasz mellé néhányszáz négyzetméter különböző szelekre alkalmas vitorlaanyaggal is. Persze minden jól jön, így például egy vízen úszóképes túlélőkészlet, mellyel Scott Smile által a LifeCell cégtől (www.lifecellmarine.com) kapott. Minden hozzájárulás számít! A Boat show alatt Istvánnak Brian Clark barátja adott szállást a Beneteau 47-esén, ezzel megspórolhatta a szállásköltséget. Így ír ezekről: "sose voltam gazdag, de barátban, mennyiségben és minőségben milliomos vagyok"  Sörös Jenő sietett vissza New Yorkba, hogy onnan hazarepüljön Toorntóba, de előtte villámvizitelt a Puffinon, hogy sablonokat készítsen néhány asztalosmunkához, amiket Torontóban a műhelyében elkészített és tíz nap múlva az UPS-szel már el is küldte . " Hogy tudnám ezt viszonozni?", írja István. A hajó újjáépítése végülis  két évet vett igénybe, mikor István a megvásárlásakor ennyire saccolta a szükséges időt jól becsülte meg azt. ( arról már nem ír, hogy ez a költségek vonatkozásában is ilyen jól sikerült e)

Minden hajónál izgalmas az első vízretétel. A Puffin ugyan nem egészen új hajó, de annyi minden változott rajta a két év alatt, hogy volt miért izgulni. István azt írja " a jó hír az, hogy úszik", majd mindjárt hozzáteszi " De azért azonnal felmerültek a problémák." A különféle csővezetékek,  a hajó vizespróbái során gondot okoztak. Amikor a cockpitot elárasztotta ( amire a déli tengerek hátulról jövő hullámainál biztosan lehet számítani) a kormányoszlop mellett víz szivárgott a  gépházba, ezért a kifolyó csöveket a gyorsabb kiáramlás végett más nyomvonalon kellett vezetni. A különféle helyekről szívó lábműködtetésű pumpák közt a vákuum megoszlott ezért a vizek nem a kívánt módon áramlottak, azokat szelepekkel kellett elválasztani. És a hibalista folyamatosan nőtt, miközben a hajót könnyű, 6-8 csomós szélben tesztelte. puffin_probaut.jpg

probaut.jpg

Nem volt rá sok idő, mert Floridába kellett siessen, egy teljesen más "ütközetbe" ( a küzdelem a szponzorokért örök és megbonthatatlan) sajnos nem  mondhatta azt, mint korábban, hogy Floridába "hazafelé", mert  a ház ráment a hajóra. Az áldozatot elsősorban Éva a felesége hozta aki lemondott az otthonról amit annyira szerettek és amiben 13 évig éltek és ahonnan 12 nap alatt költöztek egy kedves, de kicsiny és ideiglenesnek szánt lakhelyre.  A szomorú eseménysorozat, a  ház eladása és a költözködés nem sokkal  a hajó vízrebocsájtása után történt.

img_0553-800x533.jpg

István Emailjében így ír az érzéseiről: Az 1991-es Horn fok kerülés a Salambóval kemény volt, de akkor  26 évvel voltam fiatalabb és az Úr is kegyes volt hozzám, de a kétszeri költözés rövid idő alatt, miközben  mind én, mind a feleségem súlyos influenzával küszködtünk, a kutyánk meg épp műtétből volt felépülőben, majd akkora kihívás volt. Csak ismételni tudom köszönetemet Floridai barátainknak, Lajosnak, Istvánnak, Patunak, Ilcsinek és Jánosnak, aki lehetővé tették! Első alkalommal történt, hogy visszafelé  New Yorkba az egyvégtében megtett 25 óráig tartó autózás közben nem küzdöttem az elalvással az állandó köhögés miatt. Szerencsére, Puffin a közelmúlt kiadós viharai ellenére sértetlenül és  békésen várt  kikötőkötelein ringatódzva.
Lázasan (szó szerint) kezdtem a a hibalistán szereplő munkákhoz, hogy behozzam a kiesett időt , és a második tengeri próbautat megtegyem, mindössze egy hónappal a vízretétel után. Először is eltávolítottam egy csomó szerszámot és anyagot a hajóról, felkészülve a jelzett hidegfronttal érkező viharos időben való vitorlázásra. A "head" ajtónak a versenyszabályok szerint bent kell maradnia a hajóban 
( A "head" a hagyományok szerint a hajóvécé neve, azokból az időkből amikor a tengerészek bizonyos szükségleteiket a hajó orrkosarában alfelüket a tenger fölé  tartva végezték. A modern időkben a név maradt a fürdő-WC fülkére. Miután a verseny a szólóvitorlázásról szól, sok értelme az ajtónak nincs, azon túl, hogy ha egy dologban enged a versenyrendező, akkor mindenki mindent kiszerelne a hajó súlyának könnyítése végett, miközben a cél éppen az, hogy ne "sporteszközök", hanem a szó hagyományos értelmében vett hajók versenyezzenek.), viszont azt megengedték, hogy a szalon étkezőasztalt a verseny alatt a parton hagyjam. Shane, a verseny ausztrál résztvevője, akinek Tradewind hajója  épp a Horn fok előtt vesztette el árbocát, barátságos beszélgetést folytatott Don-nal ( a verseny rendezőjével), hogy vajh mi szükség az intim helyiség ajtajának használatára egy szólóvitorlázónak ( most elképzeltem, hogy véletlen magára zárja, vajh ki fogja kiszabadítani, amikor minden szerszám ami nála van egy guriga WC papír), de Don hajthatatlan maradt és ezért én örökre hálás leszek neki! Merthogy amikor az ajtót a helyére raktam elakadtam, de nemcsak én, hanem az ajtó is, amit nem tudtam becsukni! Az ajtólap íves felső éle, mit egy sablon mutatta azt, amit korábban nem vettem észre, hogy az árboc súlya alatt behajlott a deck. Elsőre kis híján belevetettem magam az immáron majdnem jeges vízbe, de aztán rájöttem milyen szerencsés vagyok, hogy most tanulok a hibámból, nem amikor a Anglia felé vitorlázom az észak-Atlantin. Kíváncsi vagyok Shane ellenőrizte e az ajtósablonnal az árboc feltámasztását mielőtt  az árboca kidőlt."

img_0558_edited-300x200.jpg

Folytatása következik.

Itthonról; a támogatók listája időközben örvendetesen szaporodott

Bartha Gábor

Rozs Gergely

Huoranszki Máté

Orbán Péter

Jankó György

Anélkül, hogy túlzásba vinném a tarhálást, a lehetőség továbbra is minden olvasó számára adott,

http://koparsailing.com/donate/

A bejegyzés trackback címe:

https://kopar.blog.hu/api/trackback/id/tr8213305625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása